Produkcja mydła Aleppo

Patrząc na złotobrązową kostkę mydła Aleppo, wdychając jego ziemisty
zapach widzę pustynne, kamienne krajobrazy, przykryte kurzem gaje
oliwne, rozgrzaną ziemię, słońce, starożytne budowle. Pojawiają się
wtedy wszystkie wspomnienia i przeżyte historie z moich podróży do Syrii.

Pojechałam tam głównie w celu odkrycia tajemnicy mydła Aleppo. Chciałam poznać
proces produkcji, jego historię oraz dowiedzieć się, w czym tkwi różnica jakości
mydeł Aleppo oferowanych na każdym bazarze, w sklepach, na przyulicznych
stoiskach. Odwiedziliśmy z mężem najbardziej szanowane rody mydlarskie w
Aleppo dopytując o szczegóły powstawania i historię mydła. W każdym z
tych miejsc uważano, że ich mydło jest najlepsze.

Mydło Aleppo nazywane mydłem syryjskim, mydłem laurowym lub po arabsku
mydłem Ghar. Uważane jest za zielone złoto Syrii. Jest najstarszym na świecie mydłem,
którego tradycja sięga kilku tysięcy lat.

Jest wytwarzane ręcznie przez doświadczonych rzemieślników wywodzących się z rodów mydlarzy z Aleppo, a jego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Tradycyjne mydło Aleppo wytwarza się od kilku tysięcy lat w ten sam
sposób – z oliwy z oliwek, oleju z jagód laurowych, wody morskiej oraz
substancji zmydlającej, czyli ługu (oryginalnie w dawnych czasach
zamiast ługu używano popiołu z twardych odmian drzew).
Proces wytwarzania tradycyjnego mydła Aleppo polega na gotowaniu oliwy z
oliwek, wody morskiej oraz ługu w wielkich kadziach przez 2, 3 dni.
Kiedy masa zgęstnieje, na koniec dodawany jest olej z jagód laurowych,
który jest kluczowy w tej recepturze. Następnego dnia masa mydlana
wylewana jest do wielkiej formy, która znajduje się na podłodze i jest
wyłożona woskowym papierem. Masa ma żywy, szmaragdowo-zielony kolor i
jest ona formowana na płasko na dużej przestrzeni. W ten sposób stygnie
i twardnieje, a w tym czasie jest wygładzana i wyrównywana przy pomocy
drewnianych deseczek przywiązywanych do stóp. Kolejnego dnia jest
krojona w kostkę przy pomocy specjalnego przyrządu, który z wyglądu
przypomina grabie. Następnie każda kostka jest ręcznie stemplowana.

Na koniec mydła są układane naprzemiennie w wysokie wieże, tak aby przy
każdej kostce była cyrkulacja (dostęp) powietrza. Kiedy wyschnie
jest układane w chłodniejszym miejscu, aby dojrzewało przez 6-12
miesięcy. Dojrzewanie mydła jest istotne, gdyż nabiera ono wtedy swoich
delikatnych cech, zmniejsza się jego wilgotność, staje się twarde i
trwałe. Zmienia w tym czasie swój kolor – na zewnątrz staje się złotobrązowe,
wewnątrz pozostaje ciemnozielone . Jest to naprawdę cudna kombinacja kolorów.
Uważa się, że mydło z czasem staje się jeszcze lepsze i można je przechowywać przez
lata.

Produkcja wydaje się prosta, liczba składników jest niewielka.
Jednak niech to nie będzie mylące – proces produkcyjny to kunszt i
umiejętności, których mydlarze uczą się od młodych lat, od ojców
i dziadków, z pokolenia na pokolenie. Ponieważ szczegóły są najistotniejsze,
odwzorownanie mydła Aleppo przez mydlarzy z zachodu, według jego „prostej receptury”,
okazuje się mocno problematyczne.

Sezon produkcyjny rozpoczyna się zaraz po zbiorach oliwek, które
zbierane są od koniec listopada i trwa do końca marca/kwietnia.
Miejscowi mieszkańcy wsi zbierają oliwki uprawiane masowo w całej prowincji
Aleppo oraz jagody laurowe, które rosną dziko w lasach północnej Syrii.

Niestety, historyczne fabryki mydła w Aleppo zostały zniszczone w
trakcie działań wojennych, ale mistrzowie mydlarstwa kontynuując
wytwarzanie mydeł z Aleppo w fabrykach ustanowionych na terenach Libanu,
Tunezji, Turcji czy Francji.

Mydło Aleppo firmy Mohani wytwarzane jest autentycznie ze starożytną, tradycyjna recepturę przez mistrzów mydlarstwa z alepskich rodzin.

Mydło Aleppo Mohani wykonane jest z Oliwy z oliwek i oleju laurowego. Jest całkowicie
naturalne, nie zawiera żadnych syntetycznych składników ani innych dodatków. Jest biodegradowalne.
Mydło Aleppo należy do najlepszych mydeł w kostce dla skóry wrażliwej. Jego zalety są cenione od wieków, a obecnie jest ono doceniane przez dermatologów i lekarzy na całym świecie.