Rubus Idaeus Seed Oil – olej z pestek malin

2019-02-07
Rubus Idaeus Seed Oil – olej z pestek malin

W składzie czystego oleju z pestek malin znajdziemy aż 80% NNKT, które są bogactwem kwasów omega-3 i omega-6, niezbędnych do zachowania równowagi hydrolipidowej skóry. Kwasy te są egzogenne, czyli nie potrafimy ich sami syntezować – muszą być dostarczane wraz z pożywieniem i kosmetykami, stąd popularność produktów je zawierających wciąż rośnie.

Kwasy tłuszczowe poprawiają jakość każdego rodzaju skóry, wspomagają wchłanianie składników aktywnych. Olej zawiera witaminę A oraz sporą dawkę witaminy E, które odmładzają wygląd cery i są bardzo popularnym dodatkiem do kosmetyków. Preparatowi udowodniono również działanie rozjaśniające plamy posłoneczne. Obecność przeciwutleniaczy (karotenoidów i flawonoidów) w pestkach malin chroni materiał DNA komórek, a polifenoli (to ta sama grupa związków, która odpowiada za działanie zielonej herbaty czy czerwonego wina) działa antyoksydacyjnie (dezaktywuje wolne rodniki). Pojawiły się doniesienia o działaniu zabezpieczającym przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych z zakresu UV (SPF ~8)– jednak badania tego nie potwierdziły przy działaniu silnego słońca – latem lepiej zabezpieczyć się tradycyjnymi filtrami opartymi na tlenku tytanu lub cynku.

Olej z pestek malin nie zatyka porów, szybko się wchłania, a skóra po jego użyciu jest gładka i nawilżona. Dzięki fitosterolom przyspiesza gojenie ran, zapobiega odparowywaniu wody, wzmacnia barierę naskórkową – działa ochronnie. Co ciekawe, związki te wspomagają syntezę kolagenu, który wpływa na jędrność skóry.

Olej tłoczy się na zimno, następnie może być rafinowany (lub nie). Nie jest klarowny, może być żółtawy, a nawet zielonkawy, o świeżym, lekko owocowym zapachu. Dobrze sprawdza się dodany do kosmetyku lub rozcieńczony innym olejkiem. Możesz też użyć go bezpośrednio na skórę. Powinien być przechowywany w ciemnym opakowaniu, w chłodnym miejscu.

Olejek będzie odpowiedni dla cery dojrzałej dzięki działaniu ujędrniającemu oraz trądzikowej (łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie).


Skład oleju Mohani precious oils Malina: Rubus Idaeus Seed Oil (100% olej tłoczony na zimno z nasion malin, nierafinowany).

Literatura:

https://www.schoolofnaturalskincare.com/6-reasons-to-use-raspberry-seed-oil-in-your-natural-skincare-products/
http://pwsz.ch/wyklady/?p=613
https://bodyunburdened.com/red-raspberry-seed-oil-natures-sunscreen/
https://medpak.com.pl/blog/poradniki/fitosterole-czym-sa-dzialanie-właściwości
https://theidleman.com/blogs/grooming/raspberry-seed-oil-skin-benefits
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=99544

Pokaż więcej wpisów z Luty 2019
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel